Het vergelijk: Apple tv versus Smartboard

 Het digitale schoolbord, kan het beter?

Het is een discussie die je steeds weer opnieuw kunt voeren: welke middelen zijn het meest geschikt voor in de klas? En van de meest dominante hulpmiddelen in het moderne klaslokaal is het digitale schoolbord. Uiteraard een enorme verbetering ten opzichte van het schoolbord en het krijtje. Maar kan het ook anders? Kan het goedkoper? En, de hamvraag, kan het beter?

Wat heb je nodig?

Voor het Smartboard:– een laptop en kabels voor Smartboard (denk aan koppelstukje bij Macs)- Smartboard software (drivers voor de bediening via touch)

Voor Apple tv:– een Mac met minstens een i5 processor en Mountain Lion (10.8) voor ondersteunen Airplay.- een iPad 2 of nieuwer- een iPhone 4S of nieuwer- beamer met (bij voorkeur) een HDMI aansluiting

De praktijk; Smartboard versus Apple TV

Het Smartboard is statisch, het hangt nu eenmaal op een vaste plek. Daardoor wordt het vaak een leraartool, terwijl een Smartboard toch bedoeld is om je leerlingen mee aan de slag te laten gaan. Je krijgt dus snel een situatie waarin de docent aan het uitleggen is en de klas luistert. Dit probleem is grotendeels de docent aan te rekenen. Echter, als je een leerling laat presenteren, dan moet die leerling of de computer van de docent gebruiken of zelf een computer hebben met de software van Smart erop.

Dat is bij een Apple tv niet nodig, elke leerling kan zijn/haar scherm delen via de Apple tv. Geluid wordt mee gestreamd. Natuurlijk heb je niet veel voordeel van het draadloze als je een laptop hebt, daar ga je niet de hele tijd in je handen mee rondlopen. Heb je echter een iPad, dan wordt het een geheel andere zaak. Je Apple tv in combinatie met een iPad is in alle opzichten een zeer goede vervangen voor het Smartboard. Je kunt gratis allerlei apps downloaden die bedoeld zijn om je iPad als schrijfblok/whiteboard te gebruiken. Koop er ook nog een stylus bij (schrijft fijner dan je vingen) en je kunt met gemak van alles uitschrijven/tekenen. Sterker nog, ik vind de stylus op de iPad aanzienlijk prettiger dan de ‘pennen’ van het Smartboard. En een iPad is stukken makkelijker te verslepen dan een laptop, zeker als je voor iPad Mini’s gaat.

Smartboard heeft geen meerwaarde meer

Alhoewel het vast een boel commentaar uitlokt kom ik voor mijzelf maar tot n conclusie: ik kan ook zonder Smartboard. Het levert geen enkele meerwaarde. Als je de software als argument gaat gebruiken, bedenk je dan dit: kan hetzelfde ook niet met allerlei (vaak gratis) alternatieven? Als je pers alles onder de paraplu van n fabrikant wilt, dan biedt Smart een boel oplossingen. Ik ben geen fan van Smart Notebook. Voornamelijk door het constante gebruik van Flash. Begrijp me goed, je kunt er leuke dingen mee doen, maar geldt dat niet voor een heleboel software? Bovendien vind ik Smartboards ook gewoon te duur, een Apple tv + iPad + grote tv is nog steeds goedkoper dan een Smartboard. Kun je dat geld weer aan andere onderwijszaken besteden.