Ict-bekwaamheid en de inzet van sociale media

Met sociale media krijg je meer interactie en meer samenwerking tussen leerlingen onderling én tussen leraar en leerlingen, zowel binnen als buiten de klas. Sociale media is zeer geschikt om lesstof aan te bieden Sommige leraren gebruiken Facebook (naast de ELO) om extra lesstof of filmpjes te plaatsen.

Hoe kun je het onderwijs interessanter, levendiger en efficiënter maken met sociale media?Hoe anders moet je je onderwijs daarvoor inrichten en welke vaardigheden moet een leraar daarvoor in huis hebben?

Sociale media is zeer geschikt om lesstof aan te bieden.

Sommige leraren geuiken Facebook (naast de ELO) om extra lesstof of filmpjes te plaatsen. Dat is voor leerlingen veel natuurlijker, omdat ze toch al op Facebook zitten. Zo worden de posts veel beter en sneller bekeken. Dit vergt van de leraar dat hij of zij met de privacyinstellingen om kan gaan, zodat niet ‘de hele wereld mee kan kijken’ en zodat de eigen vakantiefoto’s op een priv-account afgeschermd zijn voor de leerlingen.

De leraar moet ook aansprekende filmpjes kunnen zoeken en vinden, die niet te lang zijn voor de concentratieboog van zijn leerlingen. Zo nodig moet hij in staat zijn om filmpjes in te korten of te bewerken.

School moet verantwoordelijkheid nemen om ict-vaardigheden te verbeteren

Sommige leraren zijn heel handig en bekwaam in het gebruik van sociale media, maar het leidt zich niet vanzelf uit als een olievlek. Voor een grote groep leraren ‘hoeft het allemaal niet’. Scholen kunnen proberen dat te dooreken door een goed scholingsaanbod, zodat alle leraren de basisvaardigheden beheersen en inzicht krijgen in de mogelijkheden.

Ict-vaardigheden krijgen een vaste plek in de organisatie door ze te borgen in de HR-cyclus en door er afspraken over te maken in het  persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) van elke leraar. De verwachting is dat zo het bewust inzetten van sociale media in de lessen goed van de grond kan komen.

Waarom Twitter gebruiken in de les? Zie deze leuke video hieronder:

Aan de slag!

Bestuurders, schoolleiders en leraren die openstaan voor de inzet van sociale media in het onderwijs zijn van harte welkom op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media. Kennisnet praat u graag bij over het goed en veilig zullen aanpakken van: