Lessen plannen met de iDoceo app voor de iPad bespaart veel tijd

indexiDoceo is een onmisbare tool om efficiënt te kunnen werken als docent.

 

Idoceo is een ondergewaardeerde of nog te onbekende tool hier in Nederland, maar ikzelf gebruik het nu ruim 2 jaar. Ik zou geen les(sen) meer willen geven zonder Idoceo. Wat is nu precies Idoceo? Idoceo is een app voor de iPad. Hierin kun je je lessen voorbereiden in de planner, cijfers bijhouden in eenvoudige schema’s, rapportages versturen naar de ouders, en extra informatie voor zorgleerlingen bijhouden. Je hebt geen internet nodig om ermee te werken, dus het werkt gewoon altijd!

Ze werken ook aan een Mac versie, maar er is geen Android versie beschikbaar

 

Belangrijkste eigenschappen van Idoceo

  • Idoceo is een app waarin je je klassen kunt bijhouden. Zo kun je al je leerlingen importeren en een foto erbij plaatsen.
  • Je kunt meerdere plattegronden per klas maken en de leerlingen op de juiste plaats schuiven met foto of andere belangrijke informatie.
  • Je kunt bij iedere leerling achtergrond informatie opslaan (Handig bij zorgleerlingen…)
  • Je kunt tabellen aanmaken per klas om cijfers in te voeren en gemiddelden te berekenen.
  • Je kunt je lessen erin kwijt en zo een kalender per klas bijhouden (erg handig) of je kunt je lessen plannen met eventuele extra informatie erbij.
  • Niet onbelangrijk: Je hebt GEEN internet nodig, maar je kunt op z’n tijd wel een backup maken naar je dropbox.

 

Hoe ik Idoceo gebruik:

planner iDoceoAan het begin van het schooljaar importeer ik al mijn leerlingen. Ik bepaal zelf welke informatie ik erin wil hebben. Zo heb ik de naam, woonplaats, telefoonnummer(s) en de gegevens van de ouders en de mentor erin geïmporteerd.

Dan plaats ik al mijn lesuren in het schema, zodat ik precies weet op welk uur ik welke les geef aan welke klas.

 


Lessen voorbereiden met iDoceo

Als ik aan het begin van de week mijn lessen ga voorbereiden, dan plaats ik al mijn geplande activiteiten in de planner en kopieer ik de diverse lessen naar de juiste parallel klassen. Ik hoef me in de planner geen zorgen te maken over welk uur ik de klas heb, alleen de dag is voldoende. Idoceo plaatst het automatisch op het juiste uur op de juiste dag.

Tijdens de les

Tijdens de les plaats ik relevante informatie in een apart tabblad (aanwezig, te laat, boeken mee, huiswerk gemaakt etc.). Tijdens zelfstandig werken hou ik soms ook met behulp van smilies het gedrag bij. Echt alles kun je er (snel! en eenvoudig!) in kwijt. Je kunt zelfs foto’s of video’s kopplen aan een leerling of aan de klas in het algemeen.

kalender per klas in IdoceoAls er toetsen zijn gemaakt, plaats ik altijd de cijfers in Idoceo. Zo weet ik precies hoe de leerlingen ervoor staan en wat de gemiddelde cijfers zijn.

Leerlingbesprekingen met iDoceo

Bij de leerlingbesprekingen of rapportvergaderingen heb ik alleen mijn iPad mee met Idoceo actief, zodat ik direct alle leerlinginformatie bij de hand heb. Indien nodig kan ik zo vertellen wat mijn algemene indruk is van de leerling of hoevaal hij te laat was of zijn huiswerk niet gemaakt had. (wie schrijft die blijft).


 

De app kun je downloaden in de app store van Apple.

 

iDoceo v2.0 grade book, diary and timetable for the iPad

 


 [social_quote duplicate=”yes” align=”default”]Ga jij volgend jaar ook minder papier meeslepen en wil je toch alles bij de hand hebben? ga dan nu alvast wat oefenen en start volgend schooljaar met de iDoceo app voor de iPad.[/social_quote]

Als ik je even moet helpen of wil je een instructie voor het hele team, dan kom ik graag eens langs om alles uit te leggen. Het is een te mooie tool om links te laten liggen!