Stappenplan voor een goede presentatie met Prezi

Prezi is allang geen nieuwtje meer in het land der presentaties. Je kunt je les niet meer pimpen met een gewonde in- en uitgezoomde prezi. Daar stinkt niemand meer in. Gelukkig maar, want nu kunnen we tenminste over gaan tot echte nuttige dingen die je met Prezi kunt doen.
Dit hoef je niet alleen te doen, want er zijn al een paar bedrijven of websites die inspringen in het gemak wat we zoeken bij het maken van een goede presentatie.

Allereerst moeten we dan bedenken: Wat is dan een goede presentatie en hoe kun je je voorbereiden?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Presenteren is belangrijk in het onderwijs, en ook later in het zakenleven, maar veel mensen vinden het eng of erg vervelend om te doen. Vaak vinden ze dat het niet goed gaat, of zijn ze heel erg zenuwachtig. Dit is niet nodig, zolang je een presentatie maar zo goed mogelijk voorbereid.
Op Hoe maak je een goede presentatie vind je aantal tips.

Stap 1. Het denkproces.  Bepaal de context. Aan een presentatie gaat een aantal fasen vooraf. Bepaal allereerst de context van uw presentatie. Beantwoord daarvoor vragen als: – Voor welke gelegenheid is de toespraak? – Wat is het doel ervan? Wat wilt u bereiken? – Weet u voldoende over het onderwerp? Hoe en bij wie verzamelt u meer informatie? – Wat is de boodschap? Wat wilt u dat mensen zich na afloop herinneren? – Welke toon slaat u aan? Wordt dat overtuigend, offensief, defensief, emotioneel of grappig? – Wie is uw publiek? Zijn het mensen die u niet goed kent, of juist mensen die u vaak ziet, zoals uw medewerkers? – Wat weet het publiek over het onderwerp? Zorg dat woordkeuze en inhoud aansluiten bij hun kennis- en ervaringsniveau. – Kan het publiek reageren? – Bent u de juiste persoon voor deze presentatie en/of dit publiek? Zou iemand anders in uw bedrijf geschikter zijn?

Stap 2. Voorbereiden.  De inhoud van een krachtige presentatie is eenvoudig, kort, ondubbelzinning en spreekt uw publiek aan.
Probeer als het kan aan te sluiten bij actuele gebeurtenissen, of recente ervaringen van het publiek. Gebruik voorbeelden die herkenbaar zijn voor veel mensen, zoals sport, reizen en relaties.

Een aantal tips voor een goede voorbereiding: – Zorg naast inhoud ook voor een emotionele inbreng. Het gaat niet alleen om de harde feiten, ook de gevoelswaarde is belangrijk. – Maak cijfers en feiten visueel: laat ze niet alleen zien, beschrijf ze ook zo beeldend mogelijk. – Ga niet te veel in op details, die vergeet men makkelijk. De grote lijnen zijn in een gesproken tekst belangrijker. – Ga na of er nog andere sprekers zijn en of het zinvol is om op hun presentatie in te spelen. – Tips om de presentatie te beginnen:   – Begin met een vraag over een onderwerp dat leeft bij het publiek. Uw toehoorders voelen zich dan gelijk betrokken en u heeft direct de aandacht te pakken;   – Haal een recente gebeurtenis aan;   – Vertel een anekdote. – Tips om de presentatie af te sluiten:   – Stel een prikkelende vraag;   – Geef een korte samenvatting of conclusie;   – Doe een oproep tot actie.

Stap 3. Schrijven. Als u de inhoud heeft bepaald, dan gaat u de presentatie schrijven. Het werkt vaak goed om hem helemaal uit te schrijven en daarna samen te vatten in een aantal kernwoorden. Schrijf in ieder geval de openingszin en de slotzin helemaal uit: dit is de tekst die de toehoorders het meest bijblijft.Een presentatie houden? Zo bereidt u hem goed voor

 

20 andere online presentatie tools

PowerPoint Passé? Keynote kansloos? Voorlopig nog niet, maar de concurrentie neemt wel sterk toe! Het is gewoon smullen als je ziet wat er op dit moment allemaal aan online presentatietools beschikbaar is. Services waarmee je presentaties kunt maken, kunt delen en van commentaar kunt voorzien. De gebruiksvriendelijkheid is sterk verbeterd, de online features zijn soms veel rijker en vrijwel alle services zijn gratis beschikbaar. Hier staat zo’n lijst met allerlei presentatietools:

ajaxPresents
BrinkPad.com
Empressr
Google Docs
Preezo
Presentation Engine
PreZentit
Scooch
SlideAware
SlideBurner
Slidelive
SlideShare
SlideRocket
Spresent
ThinkFree
Thumbstacks
Vcasmo
Zoho Show
lees alle beschrijvingen op : Top 20 Online presentatie tools

 

 

Presenteren met Prezi Boek

Boek: Presenteren met Prezi, 3e editie
Presenteren met Prezi | Blog rondom het boek Presenteren met Prezi van Hedwyg van Groenendaal

 

“Dit boek is een ideaal startpunt voor de Prezi-leek”
“Prezi prikkelt mijn creativiteit!”  Presenteren met Prezi | Blog rondom het boek Presenteren met Prezi van Hedwyg van Groenendaal

 

Templates

Vanzelfsprekend is het altijd handiger als iemand anders al het meeste werk heeft gedaan. Er bestaan aardig wat templates die je kant en klaar kunt hergebruiken. Ik heb er een aantal voor je gezocht:

Prezibase – Prezi Templates

Prezibase is an independent (not affiliated with Prezi.com) marketplace for ready-made Prezi templates. This means you can focus more on the content of your presentation and worry less about the design. Download a Prezi template you like Open the file (.pez) in Prezi Desktop Add your content and get prezenting!Prezibase – Prezi Templates

 

 

Prezzip: Prezi templates

Prezzip helps you tell your story in an engaging prezi. We have 1000+ prezi templates for your convenience and offer custom design services for our clients from around the globe. Prezzip: Prezi templates

 

Hergebruiken van een bestaande Prezi

Presenteren met Prezi: tool of doel?

Onderwijsvernieuwing en de inzet van nieuwe technologie:

Tool of Doel ?

Iedere school is tegenwoordig wel bezig met vernieuwingen en het invoeren van social media en technologie. Een goede zaak, al zeg ik het zelf. Bij iedere trotse demonstratie van de nieuwste technologie of een presentatie van nieuw onderwijs is het dan ook niet meer ‘in’ om met zo’n saaie Powerpoint op de proppen te komen, maar moet het wel een trendy Prezi zijn. Ook weer niets mis mee, maar Prezi is een tool en geen doel op zich.

Nu heb ikzelf het geluk dat ik het onderwijs van 2 kanten mag bekijken. Als docent, maar ook als ouder van een bijna naar het voortgezet onderwijs gaand kind. Als ik heel eerlijk ben, dan ben ik niet erg trots op wat daar gepresenteerd wordt. Ik zal 2 voorbeelden geven:

2 foute voorbeelden

http://edufire.com/classes/4712-prezi-for-beginnersBij een ouderavond, georganiseerd door een overkoepelende organisatie van meerdere voortgezet onderwijs instellingen, mochten wij vol trots kijken hoe een presentator volledig de weg kwijtraakte in zijn zelf gebouwde (uit Powerpoint omgezette) Prezi. Hij wilde ons gaan vertellen wat ons en ons kind te wachten staat als deze naar het voortgezet onderwijs gaat, maar bleek drukker te zijn met zoeken waar hij was in de Prezi en zich excuserend dat hij de te kleine tekst ook niet goed kon lezen, dan met het daadwerkelijke verhaal. Oh ja, het gevecht met het digibord was ook een brug te ver. Het werd op een gegeven moment ergerlijk dat we dit moesten aanzien in plaats van dat we goede informatie kregen. De presentator had blijkbaar het gebruiken van Prezi belangrijker gevonden in zijn voorbereiding, dan dat hij gewoon een goed werkbare tool had gevonden voor zijn verhaal.

Bij een andere ouderavond op de nieuwe school van mijn zoon kregen we een voorlichting over het nieuwe jaar en het feit dat ze dan iPads gaan gebruiken voor alle lessen. Vele malen tijdens deze presentatie (met veel te veel tekst op het scherm en wederom iemand die geheel verdwaalde in zijn Prezi) hebben we mogen horen dat de inzet van iPads niet een doel op zich was, maar slechts een andere vorm van het aanbieden van nieuw en uitdagend onderwijs. Helaas had deze presentator ook weer het gebruik van Prezi als doel gesteld en niets als tool.

Zomaar twee voorbeelden die mij deden nadenken over het begrip:

Onderwijsvernieuwing en de inzet van nieuwe technologie:
Doel of Tool?

Is het nu zo, dat onderwijsvernieuwing tegenwoordig altijd gepaard moet gaan met de inzet van technologie? Of betekent de invoering van nieuwe technologie dat het onderwijs vernieuwt? Het laatste waarschijnlijk wel, het eerste echt niet. Laten we er voor zorgen dat als we nieuwe technologie invoeren, dit doen als middel en niet als doel. Zorg er ook voor dat als je gaat voor vernieuwing, je ook echt gaat voor vernieuwing en niet oude wijn in nieuwe zakken doet.

Bovenstaande fouten en vervelende situaties hadden voorkomen kunnen worden door het inzetten van een mediamentor. Een mediamentor kan samen met de presentator de presentatie voorbereiden en zorgen dat hij of zij ook daadwerkelijk weet wat hij of zij moet doen om een goede presentatie te geven.

Kijk op  www.tedumy.nl voor de inzet van een mediamentor op uw school.

3D in #Prezi | Prezi adds a third dimension to its zooming presentations

Adding a new dimension to presentations everywhere, three-year-old startup Prezi is providing its unorthodox presenters with 3D and fade-in animation tools to help them express their big ideas in bold new ways.

The new features are centered around making complex design constructs used by professionals accessible to novices with a penchant for stunning presentations. Specifically, Prezi users can now add 3D background images to their presentations for depth, as well as weave in fade-in animations for more spectacular reveals.

Leuk, nu kun je meerdere 3D achtergronden uploaden, die automatisch een 3D effect geven in Prezi.

Nieuwe functie in Prezi : Animatie in Prezi

De titel is misschien een beetje verwarrend, want wat is precies animatie? In dit geval wordt bedoeld dat je objecten n voor n zichtbaar kunt maken in Prezi. Kijk maar in onderstaande prezi wat het effect is:

Nieuw: animatie in Prezi on Prezi

Het werkt heel gemakkelijk.

Dat miste ik nog. 1 voor 1 dingen op het Canvas zetten in Prezi.  Nu kan het!

Gratis Vector Graphics en Vector Images. Handig voor je Prezi

Vector-Finder is a great site to look for quality vector images, graphics and designs. They offer these images for nothing so you can get them with absolutely no cost at all.

The site also contains artworks in several categories so you’ll surely find a wide array of artworks for a variety of purposes for your presentations.
The site has over a thousand free photos you can download that is also easily searchable within the site. If the abundance of choices confuses you, simply click on the most downloads or most popular to get a feel of what may be the best ones.

Features:
Free vector images
More than 1,500+ available
Submit your own artwork
Search images
Extensive categories