Slim in Evernote zoeken en informatie terugvinden doe je zo

 

Evernote is inmiddels onmisbaar geworden, maar…

Evernote wordt alsmaar populairder. Het Evernote-motto Remember everything is in een tijd met veel informatie ook een waardevol doel. Iedereen zal zo zijn eigen manier hebben van indelen, taggen en zoeken.

Zie alleen al de discussies over het verschil tussen een label (tag) gebruiken voor een groep notities of ze samenbrengen in een notebook. Hoe voller Evernote wordt hoe  meer baat je hebt bij verfijnde manieren van opslaan én zoeken.

Wat zoek je in Evernote?

Als je zoektermen in Evernote intypt, kun je direct controleren of het klopt.
Immers, Evernote vertaalt de zoeksyntax:

Labellen in Evernote loont

In Evernote zoeken op woorden die in je notitie voorkomen. Daarmee is Evernote al zo krachtig om woorden in afbeeldingen en binnen PDF’s te vinden. Hoe voller Evernote, hoe lastiger het vinden. Door notities consequent te labellen maakt het vinden alweer makkelijker. Op labels (tags in het Engels) zoek je met de opdracht:

tag:naamtag

Meerdere labels zoeken kan ook. Stel dat je allerlei notities hebt over GTD, dan is alleen het label GTD te ruim. GTD in combinatie met Inbox of Review kan dan helpen om snel naar de juiste notities te gaan:

tag:gtd tag:inbox

Het is ook mogelijk om juist notities te zoeken zonder een bepaalde label:

tag:gtd -tag:inbox

Wil je de ongelabelde notities vinden? Het * symbool (wildcard) betekent alles. Dus met present* zoek je naarpresentaties maar ook presenteren of presentations. Notities zonder labels vind je met:

-tag:*

Het kan helpen om van tijd tot tijd de lijst met labels te bekijken en na te gaan welke veel notities bevatten (zie het nummer erachter) en welke nauwelijks. Door de labels te verwijderen, verwijder je niet de bijbehorende notitie. Binnen een notitie kun je ook labels verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op het label en je krijgt drie opties die alle niet zo gelukkig genoemd zijn. Met de eerste “verwijder” je het label in deze notitie en met het tweede “verwijderen” je het label in zijn geheel, dus ook bij andere notities. Ook dan blijven de notities onverwijderd. De derde optie is “herbenoemen” wat gewoon hernoemen betekent ;-)

Labels opruimen is ook mogelijk door aan labels sub-labels te koppelen. Dat maakt voor het zoeken niks uit (ook mettag: te vinden) en ziet er ook in de notitie niet anders uit. Het ordent voornamelijk de lijst met labels.

Niet gelabeld?

Ongelabelde notities zijn makkelijk te doorzoeken maar ook een notitie zonder label of zelfs zonder titel bevat allerlei zoekinformatie. Mocht je notities van bijvoorbeeld een bepaalde datum willen zoeken, bijvoorbeeld omdat je toen een bijeenkomst of vergadering had waarbij je aantekeningen maakte, dan zoek je op het moment waarop de notities gemaakt werd. Met created zoek je zo op notities die gemaakt zijn op of vanaf 21 september 2011.

created:20110921

Wil je notities van 21 september 2011 dan zoek je naar alle notities die zijn gemaakt vóór 22 september. 21 september verschijnt dan bovenaan:

-created:20110922

Let op dat je de weergave van je notities op Aangemaakt hebt staan. Wellicht zijn de notities na de zoekdatum nog een keer gewijzigd. Zoek anders niet met created maar met updated.

Data zoeken kun je op een absolute datum doen maar ook relatief. Stel dat je de notities van vandaag of deze week wilt doorlopen, dan zoek je met day (=vandaag) of week (=binnen dit weeknummer). Maar ook de afgelopen tien dagen zijn te vinden met

created:day-10

Zoek je een notitie met een gif-animatie erin die je deze week hebt opgeslagen dan zoek je met:

created:week resource:image/gif

Zo is het ook mogelijk op audio notities (resource:audio/*) te zoeken of juist notities zonder plaatje (-image/*)

Op alle elementen van de notitie kun je zoeken: intitle, altitude, latitude of author. Een interessant zoekoptie is ook de bron waar de notitie vandaan kwam. Dat kan helpen als je notities zoekt waarvan je in elk geval weet hoe je ze hebt aangemaakt. Bijvoorbeeld alle notities die je naar evernote gemaild hebt of die je met je webclipper gemaakt hebt:

source:mail.smtp

source:web.clip

Zo zou je ook alle web clips op kunnen sorteren om die bijvoorbeeld op relevantie te beoordelen. Of de audioclips van de afgelopen week die je ingesproken hebt maar nog niet gelabeld:

-tag:* resource:audio/* updated:week-1

Over het gebruik van de checkbox is meer te lezen in de blog over GTD en Evernote. Door een checkbox aan een notitie toe te voegen, wordt de notitie een actie-item en vindbaar met todo. Een notitie die nog niet afgevinkt is, vind je met:

todo:false

 

Opgeslagen zoekopdrachten

Voor zoeken in Evernote die je vaker gebruikt is er de mogelijkheid ze op te slaan. In je Evernote-menu komt dan de naam die jij de zoekopdracht geeft te staan. Eén klik en de notities die aan die zoekopdracht verschijnen komen te voorschijn. Voor sommigen is dat de manier om notities met acties voor deze week op te roepen en voor anderen alle notities die nog geen tags hebben. Ik bewaar voor presentaties plaatjes die ik tegenkom en wil daar soms wat doorheen bladeren.

Dit artikel geeft een overzicht van de zoekmogelijkheden in Evernote. Binnenkort verschijnt het boek Lifehacking met Evernote, bomvol tips en ideeën om Evernote slim te gebruiken.

Dit artikel (en nog veel meer goede artikelen) is terug te lezen op de site van Lifehacking

Opt In Image
Vond je dit interessant?
blijf dan op de hoogte

Ontvang regelmatig een Email met het laatste media en technologie in het onderwijs nieuws.
Geef je Email adres en ontvang het laatste nieuws in je mailbox.

30 Comments