Wanneer ga jij digitaal toetsen? Deze tips en tools helpen je op weg

ON NOW-4
Wist jij dat meer dan 40% van de docenten per week meer dan 4  uur kwijt is aan het nakijken van toetsen?! Kun je deze tijd niet veel beter gebruiken aan je gezin, of andere belangrijke zaken?

Heel veel docenten werken nog met papieren toetsen. De toetsen worden handmatig nagekeken en dit kost veel tijd. Door over te stappen naar digitaal toetsen kun je deze taken gedeeltelijk automatiseren.

Hightech?

Nu klinken de woorden digitaal en automatiseren niet voor iedere docent als muziek in de oren, maar zo hightech hoeft dat allemaal niet te zijn.
Heb je bijvoorbeeld niet zoveel computers tot je beschikking of kun je niet werken in het computerlokaal, dan zijn er ook apps die je kunt installeren op je telefoon, waarbij je een foto maakt van de ingeleverde toetsen, zodat deze automatisch worden nagekeken.

De voordelen van digitaal toetsen.

Behalve dat het digitaal toetsen je veel werk uit handen kan nemen, heeft het ook nog andere voordelen:
  • Je hebt altijd en overal toegang tot je toetsen.
  • Je hebt een betere gedetailleerde rapportage.
  • Je kunt sneller en beter differentiëren.
  • Je kunt eenvoudiger en sneller formatief toetsen.
  • Je kunt altijd en overal de toetsen corrigeren.
  • Je kunt de cijfers sneller invoeren (soms zelfs automatisch).
  • Het sluit beter aan bij de belevingswereld van de leerling.
  • Je bent bezig met 21e-eeuwse technologie.
  • Je hoeft niet met grote hoeveelheden papier te sjouwen.

Waar te beginnen?

Veel docenten weten echter niet waar ze moeten beginnen. Ze weten niet welke app ze moeten gebruiken of op welke website de informatie staat.
Als de school zelf al iets gebruikt dan is dit vaak een onmogelijk werkbaar groot gedrocht waar een beginnend digitale docent niet mee overweg kan.
Hoe mooi het ook is, maar met Wintoets kun je niet zomaar gaan werken. Dat kan natuurlijk anders.
Gelukkig zijn er heel wat eenvoudig te gebruiken programma’s die je online direct in kunt zetten. Er zijn versies om te gebruiken op papier, zodat je niet 30 computers nodig hebten er zijn programma’s die je online op de computer door je leerlingen kunt laten gebruiken.

Een tooltjeslijst om zelf te experimenteren met digitaal toetsen.

Ik heb een lijstje gemaakt van programma’s mee je op een eenvoudige manier kunt gaan werken met digitaal toetsen. Probeer er eens een of meerdere uit en zie direct hoeveel tijd het je op termijn zal besparen. Mis je nog een tool? Voeg deze dan zelf direct toe!